Zupa orzeszkowa De Mani – kuchnia boliwijska

Zupa orzeszkowa De Mani – kuchnia boliwijska
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: około 60 min
Poziom trudności: ▲▲

DO PRZYGOTOWANIA ZUPY ORZESZKOWEJ DE MANI BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

◦ 1 cebula
◦ 4 ząbki czosnku
◦ 2 marchewki
◦ 1 i ½ litra bulionu
◦ 250 g masła orzechowego
◦ 2 ziemniaki
◦ 100 g ryżu
◦ 200 g zielonego groszku
◦ oregano, sól, pieprz, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE ZUPY ORZESZKOWEJ DE MANI:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę. Umieść ją w dużym garnku a następnie dodaj rozdrobniony czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Całość zalej bulionem i zagotuj.
  • Dodaj masło orzechowe i gotuj zupę na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy wraz z ryżem.
  • Gotuj do miękkości ziemniaków i ryżu, co jakiś czas mieszając.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i groszek, a następnie gotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz podawać samodzielnie albo z frytkami lub groszkiem ptysiowym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *