Placinta z serem –warsztaty gotowania (Warszawa)

warsztaty gotowania warszawa

Nasze warsztaty gotowania (Warszawa) to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu, rozwijanie swojej pasji, a także integrację zespołu pracowniczego w firmie. Oferowane przez nas warsztaty gotowania (Warszawa) umożliwiają poznanie różnych kuchni świata. W zależności od preferencji naszych klientów organizujemy zarówno warsztaty gotowania (Warszawa) dla firm jak i osób indywidualnych o różnorodnej tematyce. .
Nasze warsztaty gotowania (Warszawa) obfitują w rozmaite atrakcje, a menu jest zależne od wyobraźni naszych gości i Chefa. Jednym z dań, z których słyną nasze warsztaty gotowania (Warszawa) jest mołdawska Placinta z serem.

Warsztaty gotowania (Warszawa) – placinta z serem

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: około 70 min
Poziom trudności: ▲▲

warsztaty gotowania warszawa

WARSZTATY GOTOWANIA (WARSZAWA) – DO PRZYGOTOWANIA PLANCITY BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • 1 kg mąki pszennej
  • ½ kg bryndzy lub twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • ½ litra wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • warsztaty gotowania warszzwa

    WARSZTATY GOTOWANIA (WARSZAWA) – PRZYGOTOWANIE PLANCITY:

    • Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj szczyptę soli i szczyptę cukru.
    • Jedną ręką zagniatając ciasto, dolewaj wody w temperaturze pokojowej. Następnie dobrze wyrabiamy ciasto – nie powinno kleić się do rąk ani być zbyt suche. Aby uzyskać pożądaną konsystencję można dodać więcej wody niż podano w przepisie.
    • Całe ciasto wyrabiaj około 8-10 minut. Pod koniec tego procesu dodaj łyżeczkę octu winnego.
    • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 50 minut.
    • W tym czasie możesz zrobić serowe nadzienie. Ser pokrój i wrzuć do naczynia. Wbij 2 jajka i dokładnie wymieszaj, po czym odstaw do lodówki.
    • Kiedy ciasto odpocznie, zacznij formować z niego kulki. Z kilograma mąki powinieneś uzyskać 6 kulek. Uformowane kulki odstaw na 10 minut.
    • Każdą kulkę przyprósz mąką i rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Placki posyp mąką, aby się nie kleiły i ułóż na sobie. Przykryj ściereczką na 10 minut.
    • Nastaw piekarnik na 180ºC. Stół posmaruj olejem słonecznikowym. Placek solidnie rozciągnij, aż znacznie powiększy swą wielkość i połóż go na stole i pokrop olejem.
    • Na jednym brzegu placka połóż masę serową. Ciasto zroluj jak naleśnika, a kiedy uzyskasz już długi wałek, uformuj z niego ślimaczki w formie ósemek (zawijaj ciasto z obu stron aż złączy się w połowie w 8). Odłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórz z wszystkimi plackami.
    • Tak przygotowane placinty, posmaruj jajkiem i piecz 40 minut.

    Pasjonują Cię kuchnie świata? Zapisz się na nasze warsztaty gotowania (Warszawa) TU lub przeczytaj o nich więcej na naszym Facebooku.

    Zapraszamy również do zapoznania się z  ofertą firmową – nasz Uniwersytet organizuje najlepsze warsztaty gotowania (Warszawa) dla firm!
    Nie jesteś przekonany? Przeczytaj jak budować zaangażowanie zespołu TUTAJ.

    Spodobał Ci się nasz przepis? Poznaj pieczonego kurczaka z klementynkami i arakiem, z którego zasłynęły nasze warsztaty gotowania (Warszawa)!

    Leave a Reply

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *