Tajski street food – najpopularniejsze dania

tajska kuchnia warsztaty_warszawa

Tajska kuchnia to kuchnia przedziwna. Ogromne ilości ryżu w kwaśno-ostrym towarzystwie, to u Tajów coś normalnego. Jednak prawdziwy smak Tajlandii można poznać nie w wykwintnych lokalach, do których ciągną europejscy turyści, ale właśnie na ulicy. Paradoksalnie – im lokal wydaje się mniej zachęcający, tym lepsze znajdziesz w nim jedzenie. Jeśli jednak chcesz spróbować tajskich specjałów w domu, podajemy kilka niezawodnych przepisów na klasyki tajskiej kuchni ulicy. Chcesz więcej? Zapraszamy też do nas – Tajska Kuchnia (warsztaty Warszawa) czeka na Ciebie!

Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa) – Pad Thai

Pad Thai to jedno z klasycznych dań kuchni tajskiej. Można go próbować naprawdę wszędzie – w knajpach, na straganach, czy na plaży Krabi. Jednak wszędzie smak jest inny. Możesz spróbować go przyrządzić również w domu.

Do przygotowania Pad Thai (warsztaty z kuchni tajskiej) będziesz potrzebować:

  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • duża garść kiełków fasoli mung
  • 1 dymka (zielona część)
  • do podania: 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych, płatki chili, limonka

Sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżeczka pasty tamaryndowej
  • Sok z ćwiartki limonki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie Pad Thai – Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa):

  1. Makaron włóż do miski z zimną wodą i pozostaw w niej na pół godziny.
  2. Filet z kurczaka przekrój wzdłuż na 4 paski, które następnie krój w cienkie plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj z posiekaną drobno zieloną częścią dymki.
  3. Przygotuj sos. W tym celu wszystkie jego składniki wymieszaj dokładnie razem.
  4. Na woku rozgrzej olej. Następnie podsmaż na nim czosnek wraz z cebulą. Gdy cebula zmięknie, dodaj kurczaka i dokładnie obsmaż z każdej strony.
  5. Kiedy kurczak będzie gotowy przesuń go na jedną połowę woka, a na drugą wybij jajka. Delikatnie je mieszaj, aż się zetną, jednak pilnuj, aby cały czas były wilgotne.
  6. Następnie dodaj do woka odciśnięty makaron i smaż około 2 minut, często mieszają. Na koniec dodaj kiełki i dymkę, a wszystkie składniki wymieszaj dokładnie razem.
  7. Gotowe danie wyłóż na talerze, a następnie posyp orzeszkami ziemnymi i płatkami chilli. Dodaj do każdej porcji ćwiartkę limonki.

Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa) –Azjatyckie pierożki z mięsem

Wbrew powszechnemu przekonaniu, pierogi nie są domeną kuchni polskiej, a kuchni azjatyckiej. Europejczycy jedynie zaadaptowali je na swoje potrzeby i nieco zmienili ich formułę. Jednak tradycyjne azjatyckie pierożki wciąż można spożywać w restauracjach na całym świecie. A najlepiej smakują oczywiście te serwowane w ulicznych barach. Jak przyrządzić je w domu? Zdradzamy Wam nasz sekret!

Do przygotowania Azjatyckich pierożków z mięsem (warsztaty z kuchni tajskiej) będziesz potrzebować:

  •        2 szklanki mąki pszennej
  •        2 szklanki ciepłej wody
  •        sól i pieprz do smaku
  •        1 pierś kurczaka
  •        pół pęczka kolendry
  •        2 cm korzenia galangalu
  •        3 ząbki czosnku
  •        2 łyżki sosu sojowego
  •        1 szczypta chili
  •        3 łyżki soku z limonki
  •        3 łyżki skórki z limonki
  •        2 łyżki brązowego cukru
  •        pół czerwonej papryczki chili

Przygotowanie Azjatyckich pierożków z mięsem – Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa):

  1. Na początek zagnieć ciasto na pierogi. W tym celu wymieszaj mąkę z wodą i solą, po czym odstaw powstałe w ten sposób ciasto do lodówki na 15 minut.
  2. W czasie kiedy ciasto odpoczywa pokrój kurczaka i zblenduj mięso wraz z kolendrą, galangalem, chilli i posiekanym czosnkiem. Dopraw do smaku sosem sojowym.
  3. Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty (idealne będą takie o wymiarach 6×6 cm). Do przygotowanego w ten sposób ciasta nakładaj nadzienie i formuj pierożki a’la dim sum.
  4. Kiedy wszystkie pierogi będą gotowe, gotuj je na parze przez 10 minut.
  5. Przygotuj garnek, a następnie wlej do niego sok i skórkę z limonki, sos sojowy, wodę, cukier i posiekaną papryczkę chilli. Całość gotuj, do momentu aż sos zgęstnieje, a jego objętość zredukuje się o połowę.
  6. Gotowe pierożki podawaj razem z przestudzonym sosem. Możesz również posiekać na wierzch listki kolendry tajskiej.

Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa) –Tajskie Spring Rollsy

Sajgonki to jedne z typowo azjatyckich dań. Jednak ich klasyczne wydanie jest nieco… tłuste. Wynika to przede wszystkim z tego, że chińskie sajgonki z papieru ryżowego są smażone w głębokim tłuszczu. Jednak sprawa ma się inaczej w przypadku spring rollsów tajskich i wietnamskich. Te nie są smażone w oleju, a mimo to równie smaczne. Możesz nauczyć się je przyrządzać razem z nami podczas spotkania – Tajska Kuchnia (warsztaty Warszawa) lub samodzielnie w domu, korzystając z naszego przepisu.

Do przygotowania Tajskich Spring Rollsów (warsztaty z kuchni tajskiej) będziesz potrzebować:

  • Papier ryżowy

Farsz:

  • 250 g krewetek
  • 100 g cienkiego makaronu sojowego vermicelli
  • 100 g miękkiego tofu
  • 15 g grzybów mun
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 2 marchewki
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżki cukru (najlepiej palmowego)
  • Kilka łodyżek szczypiorku

Sos:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu winegret
  • 6 łyżek cukru (najlepiej palmowy lub brązowy)
  • 1 posiekana papryczka chilli
  • 1/2 łyżki sosu rybnego (lub soli)
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku

Przygotowanie Tajskich Spring Rollsów – Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa):

  1. Najważniejszym elementem w przygotowaniu tajskich spring rollsów, jest dobry farsz. Aby go zrobić, potrzeba nieco pracy. Zacznij od posiekania szalotki. Następnie podsmaż ją w woku na rozgrzanym oleju (najlepiej sezamowym), dodaj czosnek, namoczone uprzednio grzyby mun i tofu.
  2. Zawartość woka przełóż na talerz, po czym przygotuj krewetki. W tym celu podsmaż je 2-3 minuty, po czym dodaj do nich zdjęte wcześniej z patelni składniki. W następnej kolejności wrzuć do woka połowę kiełków fasoli, połowę startej marchewki i makaron sojowy (makaron powinien być wcześniej namoczony w wodzie i pokrojony).
  3. Do woka dolej jeszcze około 1/4 szklanki wody i smaż kilka minut. Dopraw sosem rybnym, ostrygowym i cukrem.
  4. Gotowy farsz wymieszaj w misce z pozostałą marchewką, kiełkami fasoli i szczypiorkiem, po czym przystąp do zwijania sajgonek.
  5. Papier ryżowy mocz po kilkanaście sekund w wodzie, wykładaj na niego farsz i zawijaj.
  6. Przygotuj sos: Podduś na wolnym ogniu ocet winegret z wodą, cukrem, sosem rybnym i ostrą papryką. Po upływie  2-3  minut, dodaj czosnek i duś sos do momentu kiedy zgęstnieje.
  7. Sajgonki podawaj wraz z sosem.

Mini Słowniczek – Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa):

Street food – to nic innego niż jedzenie ulicy. Często są to potrawy sprzedawane na bazarach, czy targach, przygotowywane na miejscu na improwizowanych stanowiskach. Street food to przede wszystkim jedzenie tanie, jednak poprzez nie można poznać prawdziwe, nietypowe smaki i lokalne specjalności. Co ciekawe, w Tajlandii street food to domena kobiet, podczas gdy w Bangladeszu czy na Półwyspie Bałkańskim sprzedażą ulicznego jedzenia trudnią się mężczyźni.

Zajrzyj do nas po więcej! Tajska kuchnia (warsztaty Warszawa) nie ma dla nas tajemnic!

  • Jeśli spodobała Ci się nasza tajska kuchnia (warsztaty Warszawa) przeczytaj o niej więcej TUTAJ.
  • Bieżące aktualności i ciekawostki, które sprawią, że kuchnia tajska (warsztaty Warszawa) stanie Ci się jeszcze bliższa, znajdziesz na naszym Facebooku
  • Zainteresowała Cię tajska kuchnia (warsztaty Warszawa – tylko u nas) i masz ochotę na więcej? Termin najbliższego spotkania znajdziesz TUTAJ.
  • Przygotowujemy również na Tajska kuchnia – warsztaty Warszawa dla firm i osób indywidualnych – zapraszamy do kontaktu.

1 Comments

  • Ah aż zatęskniłam za pyszną, tajską kuchnią i świeżymi produktami z bazaru w Chatu chak 😉

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *