Szkoła kulinarna – pasta miso

szkoła kulinarna

Dziś, nasza szkoła kulinarna prezentuje pastę miso – przyprawę o niezwykle wyrazistym smaku, która nie tylko wspaniale podkreśla smak potraw azjatyckich, ale również wykazuje korzystne działanie prozdrowotne. Proces powstawania tej pasty polega na poddaniu fermentacji pasty sojowej, choć czasem dodaje się do niej również inne zboża – zazwyczaj ryż lub jęczmień. W wyniku tego procesu, poza wzbogaceniem smaku pasty uzyskujemy również działanie probiotyczne, gdyż mikroorganizmy (szczep drożdży koji), które biorą udział w fermentacji korzystnie oddziaływują na organizm człowieka. Szkoła kulinarna, którą przeszliśmy wskazuje wiele pozytywnych wpływów pasty miso na organizm człowieka. Możemy zaobserwować zwiększenie odporności, wzmocnienie kości, regulację procesów trawiennych, usunięcie toksyn, a także zwalczanie bakterii szkodliwych dla człowieka. Produkcja miso trwa długo. Od momentu odstawienia go do fermentacji, do momentu kiedy jest gotowe do spożycia mija od kilku miesięcy do kilku lat. Tak naprawdę od długości fermentacji zależy intensywność smaku i barwy pasty miso. Im dłużej proces ten trwa, tym intensywniejsze będzie ono w smaku (szkoła kulinarna pozwoli Ci przygotować pastę miso w domu).

szkoła kulinarna

Szkoła kulinarna – skąd pochodzi pasta miso?

Pasta miso jest powszechnie stosowana w kuchni japońskiej. Można przyjąć, że statystyczny Japończyk każdego dnia zjada średnio kilka łyżek tej pasty. Wynika to przede wszystkim z tego, że stanowi ona świetny dodatek do sosów, sałatek, marynat i grillowanych potraw. Jednak tym, co w Azji można spotkać najczęściej jest zupa miso. W tej formie japońska szkoła kulinarna pozwala dodawać ją do każdego posiłku – śniadania, obiadu i kolacji. Jednak miso coraz częściej jest używane również w innych kuchniach, gdyż szefowie z całego świata doceniają jej nietuzinkowy smak i prozdrowotne działanie.

Pomimo tego, że japońska szkoła kulinarna wskazuje siebie jako ojczyznę pasty miso, to tak naprawdę miso wywodzi się z Chin, a jej historia sięga tysięcy lat. Fermentacja jako sposób konserwowania żywności była tam popularna już od dawna. Początkowo tego typu pokarmy dostępne były tylko dla elity, jednak wraz z biegiem czasu stawały się coraz bardziej powszechne. Japońska szkoła kulinarna przyjęła ten sposób fermentacji około 6 wieku naszej ery i szybko zyskał na popularności. Z uwagi na silne właściwości konserwujące, żywność poddana takiej fermentacji stanowiła podstawę pożywienia wojsk japońskich podczas wojen. Obecnie miso produkuje się już na całym świecie, na coraz większą skalę, a każda szkoła kulinarna, na całym świecie zna jej cudowne właściwości.

szkoła kulinarna

Zajrzyj do nas po więcej! Szkoła kulinarna czeka!

  • Grafik warsztatów kulinarnych dostępny jest TUTAJ. Nasza szkoła kulinarna oferuje cykliczne zajęcia z różnych kuchni świata. Nie znalazłeś warsztatów, których szukasz?  Napisz do nas!
  • Dodatkowo nasza szkoła kulinarna prowadzi również spotkania integracyjne dla firm. Warsztaty kulinarne to fantastyczny sposób na integrację zespołu. Chcesz zorganizować imprezę firmową w Warszawie? Zajrzyj tutaj!
  • Zachęcamy również do zapoznania się z  ofertą firmową – nasza szkoła kulinarna prowadzi najwyższej jakości zajęcia integracyjne, organizujemy również Wigilie firmowe.
  • Jeśli spodobały Ci się przepisy, zajrzyj po więcej na naszego Facebooka. Nasza szkoła kulinarna czeka na Ciebie!

2 Comments

  • Robicie warsztaty kulinarne, na których można nauczyć się przygotowywać pastę miso?

    • Maju, mamy w planach takie warsztaty i planujemy je na sezon 2020/2021. Obserwuj nasz kalendarz eventów, lub śledź nas na FB.

      Pozdrawiamy!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *