Asiago: tradycyjny włoski ser, który coraz częściej gości na naszych stołach

warsztat kulinarny

Tradycyjne sery z różnych części Europy zyskują w Polsce coraz więcej zwolenników. We włoskich prowincjach Vicenza, Trydent, Treviso oraz części Padwy produkowany jest Asiago czyli lokalny ser dojrzewający. Swoją nazwę zawdzięcza miejscu powstania na płaskowyżu Asiago; początkowo wytwarzano go z mleka owczego, jednak od XVI wieku do produkcji wykorzystuje się krowie mleko. Ze względu na czas dojrzewania ser Asiago zyskuje różne nazwy, ale przede wszystkim daje kupującym różne doznania smakowe. Aby poczuć klimat Włoch, warto spróbować ich wszystkich!

Asiago DOP – ser świeży i dojrzewający

Jaki ser Asiago trafi w nasze gusta?

Podczas produkcji sera rodzaj użytego mleka krowiego i czas późniejszego dojrzewania to najważniejsze czynniki decydujące o jego smaku. Ser Asiago dzieli się na dwa rodzaje: Asiago Fresco – czyli świeży oraz Asiago Stagionato – dojrzewający. Pierwszy z nich produkowany jest z mleka pełnego i dojrzewa przez co najmniej 20 dni. W efekcie powstaje produkt o białej lub lekko słomkowej barwie oraz delikatnej konsystencji, który wyróżnia smak świeżego mleka. O wiele bardziej wyrazisty będzie Asiago Stagionato, produkowany z mleka krowiego częściowo odtłuszczonego. Zanim będziemy mieli możliwość delektowania się serem i uzyska on swój głęboki, pikantny smak, potrzeba wielu miesięcy dojrzewania. Koneserzy sera Asiago rozpoznają z pewnością, jak wraz z upływem czasu zmienia się jego intensywność. Najdelikatniejszy z dojrzałych serów nazywany jest Asiago Mezzano i czas jego dojrzewania to od 4 do 6 miesięcy. Natomiast by spróbować Asiago Stravecchio, trzeba czekać ponad 15 miesięcy. Smak sera Asiago to podstawowe kryterium, które pozwala rozróżnić produkty dojrzałe i świeże. Jednak zanim przejdziemy do degustacji, powinniśmy zwrócić uwagę na kolor, dziurki oraz strukturę. Asiago Stagionato będzie bardziej zwarty i twardszy; sery dojrzałe przykuwają uwagę ponadto słomkowym lub żółtym kolorem. Jeśli szukamy delikatniejszego, miękkiego sera, spośród wariantów Asiago DOP warto wybrać Fresco. Jego cechą charakterystyczną są niewielkie dziurki o nieregularnym kształcie.

Smak Włoch w polskiej kuchni

Jak wybrać i do czego wykorzystać ser Asiago?

Tradycyjny ser produkowany we Włoszech to gwarancja smaku i jakości. Dlatego podczas zakupów to tak istotne jest, by wybrać oryginalny Asiago – ser powinien posiadać oznaczenie DOP oraz certyfikat. Najwięcej o jego pochodzeniu można dowiedzieć się, dokładnie oglądając skórkę. Znajduje się na niej nazwa i logo sera Asiago oraz oznaczenia pozwalające zidentyfikować miejsce i miesiąc produkcji oraz numer seryjny.

Dania z serem to znak rozpoznawczy włoskiej kuchni. W Polsce coraz więcej osób inspiruje się potrawami z Półwyspu Apenińskiego, chętnie wykorzystując w kuchni parmezan lub ser mozzarella. Podczas kulinarnych eksperymentów warto sięgnąć również po Asiago – ser znakomicie sprawdzi się jako jeden ze składników dania lub aperitif podawany z wędlinami lub jajkami. Wybierając mniej dojrzały wariant, możemy nadać potrawom lekko kremową konsystencję. Będzie to szczególnie pożądane w przypadku dań makaronowych z serem, takich jak fusili con spinaci lub fettuccine alfredo. Aby delektować się smakiem Asiago, nie musimy jednak przygotowywać wyłącznie wytrawnych potraw. Świetnie smakuje również ze świeżymi owocami, miodem lub dżemem. Sięgnij po Asiago niezależnie od okazji!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *