Sałatka z zielonej papai Som Tam – przedsmak warsztatów

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: około 15 min
Poziom trudności: ▲

Będziesz potrzebować:

  • 1 zielona papaja
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 3 świeże papryczki chilli
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 cienkich, zielonych fasolek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1,5 łyżki cukru palmowego
  • sok z limonki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  • Papaję obierz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń nasiona. Pokrój w julienne.
  • Fasolki pokrój na kawałki wielkości około 2 cm, pomidorki koktajlowe pokrój na pół.
  • Obrany czosnek, pokrojoną szalotkę, posiekane i wypestkowane, papryczki chilli oraz sól utrzyj w moździerzu na pastę. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem palmowym. Mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Do przygotowanej pasty dodawaj stopniowo papaję i tłucz aż zmięknie.
  • Dodaj przygotowane wcześniej fasolki i pomidorki. Delikatnie ugnieć.
  • Sałatkę wyłóż na talerze i posyp prażonymi orzeszkami i posiekaną papryczką chilli.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *