Sałatka z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw

Liczba porcji: 4
Czas przygotowanie: około 1,5 h.
Poziom trudności: ▲▲

Będziesz potrzebować:

  • 100 g suszonej ciecierzycy
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 duże pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 20 g liści kolendry
  • 15 g natki pietruszki
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu sherry
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżeczka kardamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka kuminu
  • jogurt typu greckiego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
  • Odcedź ciecierzycę, przesyp do dużego garnka i zalej wodą w ilości równej dwukrotności objętości ciecierzycy. Gotuj na wolnym ogniu około godziny, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka. Przecedź ją przez sitko.
  • Pozostałe warzywa pokrój w kostkę. Wymieszaj je z ciecierzycą i dodaj drobno pokrojoną kolendrę oraz pietruszkę.
  • Dokładnie wymieszaj 75 ml oliwy, sok i skórkę cytryny, ocet, czosnek i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polej pokrojone warzywa i wymieszaj.
  • Na półmisek wsyp kardamon, ziele angielskie, kumin i ¼ łyżeczki soli. Do mieszanki stopniowo wrzucaj przecedzoną ciecierzycę. Pozostałe 15 ml oliwy rozgrzej na patelni i podmaż przyprawioną ciecierzycę mieszając. Odstaw patelnię i pozostaw ciecierzycę pod przykryciem, aby nie wystygła.
  • Rozłóż sałatkę na 4 duże talerze, na wierzchu umieść ciepłą ciecierzycę. Możesz podawać z jogurtem lub bez.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *