Sałatka z kokosem Urap Urap – smaki Indonezji

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania sałatki urap urap: około 70 min
Poziom trudności: ▲▲

DO PRZYGOTOWANIA SAŁATKI URAP URAP BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • 100 g kiełków 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g szpinaku w liściach
  • 100 g marchewki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • kłącze galangalu o długości około 1,2 cm
  • ¼ łyżeczki kolendry
  • 1 liść limonki kaffir
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • olej kokosowy

Przygotowanie sałatki urap urap:

  • Umyj warzywa. Odkrój łyka z fasolek i pokrój je na kawałki długości 4 cm. Marchew obierz i pokrój w słupki tej samej długości.
  • Wiórki namocz w gorącej wodzie.
  • Zblanszuj szpinak i kiełki. Marchewkę oraz fasolkę pogotuj około 4 minut. Wyciągnięte z wody warzywa umieść w misce z zimną wodą na kilkanaście sekund.
  • Czosnek, galangal, kolendrę, liść limonki oraz cukier rozdrobnij w blenderze.
  • Do pasty dodaj odsączone wiórki kokosowe. Mieszankę podsmaż na oleju kokosowym.
  • Warzywa (marchew, fasolkę, szpinak i kiełki) umieść w misce i dodaj masę kokosową. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą do smaku.
  • Danie podawaj w temperaturze pokojowej.

Poznaj lepiej Michała – naszego Chefa

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *