Placinta z serem – kuchnia mołdawska – tradycyjny przepis

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: około 70 min
Poziom trudności: ▲▲

DO PRZYGOTOWANIA PLANCITY BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • 1 kg mąki pszennej
  • ½ kg bryndzy lub twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • ½ litra wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie plancity:

  • Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj szczyptę soli i szczyptę cukru.
  • Jedną ręką zagniatając ciasto, dolewaj wody w temperaturze pokojowej. Następnie dobrze wyrabiamy ciasto – nie powinno kleić się do rąk ani być zbyt suche. Aby uzyskać pożądaną konsystencję można dodać więcej wody niż podano w przepisie.
  • Całe ciasto wyrabiaj około 8-10 minut. Pod koniec tego procesu dodaj łyżeczkę octu winnego.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 50 minut.
  • W tym czasie możesz zrobić serowe nadzienie. Ser pokrój i wrzuć do naczynia. Wbij 2 jajka i dokładnie wymieszaj, po czym odstaw do lodówki.
  • Kiedy ciasto odpocznie, zacznij formować z niego kulki. Z kilograma mąki powinieneś uzyskać 6 kulek. Uformowane kulki odstaw na 10 minut.
  • Każdą kulkę przyprósz mąką i rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Placki posyp mąką, aby się nie kleiły i ułóż na sobie. Przykryj ściereczką na 10 minut.
  • Nastaw piekarnik na 180ºC. Stół posmaruj olejem słonecznikowym. Placek solidnie rozciągnij, aż znacznie powiększy swą wielkość i połóż go na stole i pokrop olejem.
  • Na jednym brzegu placka połóż masę serową. Ciasto zroluj jak naleśnika, a kiedy uzyskasz już długi wałek, uformuj z niego ślimaczki w formie ósemek (zawijaj ciasto z obu stron aż złączy się w połowie w 8). Odłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórz z wszystkimi plackami.
  • Tak przygotowane placinty, posmaruj jajkiem i piecz 40 minut.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *