Pieczony kurczak z klementynkami i arakiem

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: około 1h
Poziom trudności: ▲▲

Będziesz potrzebować:

  • 1 duży kurczak w 8 kawałkach lub 8 udek
  • 4 klementynki ze skórką, pokrojone w poprzek na plasterki
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 i ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • natka pietruszki
  • 100 ml araku
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Arak, oliwę, sok z cytryny i pomarańczy, musztardę i cukier włóż do miski. Dodaj 2 i ½ łyżeczki soli oraz 1 i ½ łyżeczki pieprzu. Wymieszaj i odstaw.
  • Obetnij końcówki bulw kopru i pokrój każdą z nich na 8 półksiężyców. Tak przygotowany koper włóż do marynaty razem z kurczakiem i klementynkami pokrojonymi w plastry. Dodaj tymianek i nasiona kopru włoskiego. Dobrze wymieszaj i odstaw do zamarynowania na kilka godzin.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 ºC. Kurczaka ułóż w jednej warstwie na blasze i piecz przez 30-45 minut aż skórka będzie rumiana a mięso miękkie.
  • Upieczonego kurczaka, wraz z klementynkami i koprem wyjmij na półmisek. Sos z pieczenia przelej do rondelka i podgrzewaj aż odparuje około 1/3. Ciepłego kurczaka polej sosem, posyp posiekaną pietruszką i tak przygotowanego podawaj.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *