Pasta Miso – kuchnia japońska

Pasta miso to przyprawa o niezwykle wyrazistym smaku, która nie tylko wspaniale podkreśla smak potraw azjatyckich, ale również wykazuje korzystne działanie prozdrowotne. Proces powstawania tej pasty polega na poddaniu fermentacji pasty sojowej, choć czasem dodaje się do niej również inne zboża – zazwyczaj ryż lub jęczmień. W wyniku tego procesu, poza wzbogaceniem smaku pasty uzyskujemy również działanie probiotyczne, gdyż mikroorganizmy (szczep drożdży koji), które biorą udział w fermentacji korzystnie oddziaływują na organizm człowieka. Wśród pozytywnych wpływów pasty miso na organizm człowieka możemy zaobserwować zwiększenie odporności, wzmocnienie kości, regulację procesów trawiennych, usunięcie toksyn, a także zwalczanie bakterii szkodliwych dla człowieka. Produkcja miso trwa długo. Od momentu odstawienia go do fermentacji, do momentu kiedy jest gotowe do spożycia mija od kilku miesięcy do kilku lat. Tak naprawdę od długości fermentacji zależy intensywność smaku i barwy pasty miso. Im dłużej proces ten trwa, tym intensywniejsze będzie ono w smaku.

Pasta miso jest powszechnie stosowana w kuchni japońskiej. Można przyjąć, że statystyczny Japończyk każdego dnia zjada średnio kilka łyżek tej pasty. Wynika to przede wszystkim z tego, że stanowi ona świetny dodatek do sosów, sałatek, marynat i grillowanych potraw. Jednak tym, co w Azji można spotkać najczęściej jest zupa miso. W tej formie Japończycy dodają ją do każdego posiłku – śniadania, obiadu i kolacji. Jednak miso coraz częściej jest używane również w innych kuchniach, gdyż szefowie z całego świata doceniają jej nietuzinkowy smak i prozdrowotne działanie.

Pomimo tego, że pasta miso jest domeną kuchni japońskiej, to tak naprawdę wywodzi się z Chin, a jego historia sięga tysięcy lat. Fermentacja jako sposób konserwowania żywności była tam popularna już od dawna. Początkowo tego typu pokarmy dostępne były tylko dla elity, jednak wraz z biegiem czasu stawały się coraz bardziej powszechne. Do Japonii ten sposób fermentacji trafił około 6 wieku naszej ery i szybko zyskał na popularności. Z uwagi na silne właściwości konserwujące, żywność poddana takiej fermentacji stanowiła podstawę pożywienia wojsk japońskich podczas wojen. Obecnie miso produkuje się już na całym świecie, na coraz większą skalę.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *