Parmigiana z cukinii – kuchnia wegetariańska – kuchnia włoska

LICZBA PORCJI: 6
CZAS PRZYGOTOWANIA: OKOŁO 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ▲▲

DO PRZYGOTOWANIA PARMIGIANA Z CUKINII BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • 1 kg cukinii
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej roślinny
  • 600g passaty pomidorowej
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 200 g tartego parmezanu lub mozzarelli
  • świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE DANIA:

  • Umytą cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry (ok. 5mm). Posyp ją solą i mąką. Na patelni rozgrzej olej. Jajka roztrzep z mlekiem, otaczaj w nim cukinię, następnie posyp bułką tartą i usmaż na patelni. Gotowe cukinie możesz odsączyć papierowym ręcznikiem.
  • Piekarnik nastaw na 180ºC. Do naczynia żaroodpornego wlej cienką warstwę passaty pomidorowej. Posyp ją solą i suszonym oregano. Na tak przygotowaną passatę wyłóż warstwę cukinii i posyp serem. Ponownie wlej cienką warstwę passaty i dopraw ją tym samym sposobem. Wyłóż cukinię i posyp serem. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników. Pamiętaj jednak, aby ostatnią warstwę stanowił ser.
  • Potrawę zapiekaj w piekarniku 30 minut, po czym wyłącz piekarnik. Zostaw danie jeszcze na 10 minut aby zastygło. Podawaj ze świeżą bazylią.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *