Nauka gotowania – najlepsze książki kucharskie

książka kucharska warsztaty kulinarne dla firm

Na dobry początek nauki gotowania.

Wiele osób marzy o byciu mistrzem gotowania, o biegłości w kuchni, jakiej nie powstydziłby się szef wspaniałej restauracji. By osiągnąć wysoki poziom umiejętności kulinarnych, warto naukę gotowania rozpocząć od podstaw. Nie trzeba rzucać się od razu na głęboką wodę. Można zainteresować się indywidualnymi lekcjami gotowania.

Jaką książkę kucharską wybrać?

To dobre pytanie, a odpowiedź może wydać się wam nieoczekiwana. Najlepszą książką kucharską jest ta, którą napiszecie sami w czasie. Sami zbierajcie przepisy nauki gotowania, sami komponujcie smaki i aromaty. Zaproponujemy indywidualne lekcje gotowania, w czasie których możecie zdobyć pierwsze kucharskie szlify. Nauka gotowania nie musi być bardzo trudna. Na dobry początek wystarczą chęci i zaangażowanie w naukę gotowania. A jeśli wybierzecie indywidualne lekcje gotowania, będziemy mogli poświęcić wam maksimum uwagi i rozbudzić w Was pasję do gotowania.

Czy zatem rezygnować z książek kucharskich?

Nie, nie trzeba z nich rezygnować, ale nie można się zamykać na to, co w nich znajdziemy. Nauka gotowania to proces, który powinien działać na wyobraźnię. Dzięki otwarciu się na nowe pomysły, a tych podrzucamy całe mnóstwo w czasie indywidualnych lekcji gotowania, zobaczycie, że każdy przepis można dostosować do własnego smaku.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą warsztatów kulinarnych a także indywidualnych lekcji gotowania. Z nami zobaczysz, że będziesz mógł napisać własną książkę kucharską, a nauka gotowania to wstęp do niesamowitego świata smaków i aromatów.

Mini słowniczek:

Pieprz – według klasyfikacji roślina ta obejmuje ponad 700 gatunków roślin z rodziny pieprzowatych (łac.  Piperaceae). Występuje na obszarach zwrotnikowych oraz klimacie równikowym. Pieprz jest jedną z częściej używanych w kuchni przypraw, a tradycje jego stosowania sięgają średniowiecza. Do czasu otwarcia drogi morskiej do Indii przez Portugalczyków, pieprz był niezwykle cenną przyprawą. Dopiero szlak morski sprawił, że jego cena spadła a używanie spopularyzowało się i rozpowszechniło.

Sos sojowy – krajem pochodzenia sosu sojowego jest Japonia. Wytwarza się go z mieszaniny soli, wody, pszenicy oraz naturalnie soi. Kuchnia azjatycka traktuje sos sojowy jako absolutną podstawę, natomiast różni się on w zależności od danego kraju. Dla przykładu – sos sojowy w Chinach będzie gęsty, a w kuchni japońskiej bardzo rzadki.

Sos rybny – w kuchni azjatyckiej jest jednym z podstawowych, oprócz sosu sojowego, dodatkiem do potraw. Sos powstaje na bazie sfermentowanych ryb, wody i soli. Surowe ryby fermentują na słońcu zamknięte w beczkach, aż do stanu płynności. Ekstrakt klaruje się i butelkuje. Jak w przypadku sosu sojowego, także sos rybny jest trochę inny w różnych krajach.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *