Najlepsze krewetki po tajsku

krewetki po tajsku

Kuchnia tajska słynie z wyrazistych smaków przełamanych łagodną nutą mleczka kokosowego. Na codzień Tajowie chętnie przyrządzają owoce morza, które różnią się smakiem w zależności od regionu Tajlandii do którego pojedziemy. Aby poznać kuchnię tajską nie wystarczy więc odwiedzić Bangkoku – Tajlandia skrywa o wiele więcej! Krewetki to jedne z najczęściej wybieranych dodatków do tamtejszych dań. Jednak jakie krewetki po tajsku są najlepsze? Jak je przyrządzić, aby przenieść się wprost na daleki wschód i poczuć tamtejszy klimat? Ze względu na to, że Tajowie nie wyobrażają sobie gotowania bez ryżu, proponujemy zacząć od klasycznego dania kuchni tajskiej i przedstawiamy przepis na krewetki po tajsku właśnie w towarzystwie tego kultowego składnika.

Do przygotowania krewetek po tajsku z ryżem będziesz potrzebować:

· 4 krewetki królewskie,

· 1 opakowanie ryżu (jaśminowy lub basmati),

· 2 łyżki sosu rybnego,

· 1 szklanka groszku z puszki,

· 1 szklanka czerwonej fasolki,

· 1 limonka,

· 2 łyżki brązowego cukru,

· 1 łyżka ostrej papryki,

· 2 łyżeczki kurkumy,

· kawałek galangalu,

· garść świeżej, tajskiej bazylii,

· 1 łyżka oleju do smażenia.

Przygotowanie krewetek po tajsku z ryżem:

  1. Ugotuj ryż, po czym dodaj do niego kurkumę. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  2. W tym czasie przygotuj krewetki – oczyść je, dokładnie umyj i oszusz papierowym ręcznikiem.
  3. Kiedy ryż przesiąknie kurkumą, dodaj do niego odcedzony groszek i fasolkę.
  4. Rozgrzej w woku olej, a następnie wrzuć krewetki. Dodaj sosu rybnego i cukru, posiekaną bazylię, paprykę i rozdrobniony imbir. Całość smaż około 3 minut.
  5. Gotowe krewetki z przyprawami przekładamy do ryżu z warzywami i podajemy razem.

Mini Słowniczek:

Tajlandia to państwo ulokowane w południowo-wchodniej Azji, bardzo popularne wśród europejskich turystów. W Tajlandii najlepiej jeść potrawy typu Street Food, bo dzięki temu najłatwiej poznać tamtejszą kuchnię.

Mleczko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego połączonego z wodą. Dzięki temu uzyskuje odpowiednią konsystencję i biały kolor. Ze względu na swoje łagodzące właściwości jest często stosowane w kuchni tajskiej, dla zrównoważenia ostrości papryczek chilli. Mleczko kokosowe stanowi również dobre źródło składników mineralnych takich jak mangan, miedź, fosfor i selen.

Zajrzyj do nas po więcej! Kuchnia tajska nie ma dla nas tajemnic!

Nasze warsztaty kuchni tajskiej pozwalają poznać dogłębnie kuchnię wschodnią i poczuć jej smaki. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zajrzyj na naszego  Facebooka

  • Zainteresowały Cię nasze warsztaty kuchni tajskiej? Termin najbliższego spotkania znajdziesz TUTAJ.
  • Przygotowujemy również warsztaty kuchni tajskiej dla firm i osób indywidualnych – zapraszamy do kontaktu.

Szukasz pomysłu na team building? Zobacz na nasze inne artykuły – może znajdziesz pomysł na kolację firmową?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *