Lobio – gulasz z fasoli – kuchnia gruzińska

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: około 120 min
Poziom trudności: ▲▲

DO PRZYGOTOWANIA LOBIO – GULASZU Z FASOLI BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • 3 szklanki suchej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • olej
  • świeża kolendra w doniczce
  • 1 i ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • ½ łyżeczki chilli
  • sól i pieprz

Przygotowanie lobio-gulaszu z fasoli:

  1. Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Wypłucz i zalej dużą ilością świeżej wody. Następnie gotuj około godziny, aż będzie całkowicie miękka.
  2. Przygotuj pastę kolendrową:
  3. kolendrę posiekaj wraz z łodyżkami, a następnie rozgnieć w moździerzu, wraz z 2 ząbkami czosnku, kuminem, kozieradką, chilli i łyżeczką soli.
  4. Fasolę odcedź, a wodę z jej gotowania przelej miski. Fasolę opłucz i przełóż do dużej miski.
  5. Podsmaż na rozgrzanym oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj listki laurowe.
  6. Fasolę rozgnieć praską do ziemniaków. Dodaj do niej podsmażoną cebulę, 3 szklanki wody pozostałej z gotowania fasoli, pastę z kolendry, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj uprażone, posiekane orzechy i wymieszaj. Podawaj z ulubioną kaszą.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *