FoodieCity Warsaw tło
Poznaj nasze

FOODIE NEWS

Strona główna - Foodie News - Kuchnia koreaÅ„ska - Kimchi – top 5 przepisów

Kimchi – top 5 przepisów

25 października 2019

JeÅ›li jesteÅ› wielbicielem kuchni koreaÅ„skiej, kimchi z pewnoÅ›ciÄ… jest Ci dobrze znane, tym bardziej, że przeciÄ™tny KoreaÅ„czyk zjada rocznie okoÅ‚o 22 kg kimchi. Warto również nadmienić, że kimchi jest na tyle wyjÄ…tkowe, że tradycja jego przygotowania zostaÅ‚a wpisana na ListÄ™ Åšwiatowego Dziedzictwa. Jak wiÄ™c przyrzÄ…dzić pyszne kimchi? Poniżej przedstawiamy 5 najlepszych przepisów na kimchi.

Kimchi – przepis podstawowy

Do przygotowania kimchi (przepis podstawowy) bÄ™dziesz potrzebować:

  • 5 Å‚yżek soli morskiej
  • 3 litry wody
  • 1 kg kapusty pekiÅ„skiej
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki ryżowej
  • 1 Å‚yżka cukru
  • ¼ cebuli
  • 1 zÄ…bek czosnku
  • 3 Å‚yżki sosu sojowego
  • 2 Å‚yżki papryki sÅ‚odkiej
  • 2 Å‚yżki papryki ostrej
  • 1 Å‚yżeczka startego imbiru
  • ¼ Å‚yżeczki chili
  • ¼ szklanki szczypiorku w grubych kawaÅ‚kach
  • ½ pociÄ™tej w cienkie paseczki marchewki

Przygotowanie kimchi (przepis podstawowy):

  1. KapustÄ™ przekrój wzdÅ‚uż na 4 części. Uzyskane w ten sposób ćwiartki pokrój na maÅ‚e kawaÅ‚ki i przełóż do dużej miski. CaÅ‚ość zalej wodÄ… (okoÅ‚o 2,5 litra) z solÄ…, dociÅ›nij obciążonym talerzykiem, po czym odstaw na godzinÄ™.
  2. W tym czasie zagotuj szklankÄ™ wody z mÄ…kÄ… ryżowÄ… i cukrem. MieszankÄ™ trzymaj na ogniu do uzyskania gÄ™stego, ryżowego kleiku. GotowÄ… masÄ™ odstaw do przestudzenia.
  3. Czosnek i cebulÄ™ posiekaj dokÅ‚adnie lub zetrzyj w blenderze, po czym dodaj je do przestudzonego kleiku wraz z sosem sojowym, chilli i Â¼ Å‚yżeczki soli. Wszystko dokÅ‚adnie wymieszaj razem.
  4. Do przygotowanej w ten sposób pasty dodaj posiekany szczypior i marchewkÄ™ po czym wymieszaj raz jeszcze.
  5. Po upÅ‚ywie 60 minut odcedź kapustÄ™ i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej pastÄ™ kimchi i dokÅ‚adnie nacieraj niÄ… kapustÄ™. NastÄ™pnie przełóż jÄ… do pojemnika lub sÅ‚oika i pozostaw w kuchni na 3-4 dni (aż lekko skwaÅ›nieje). Wtedy kimchi jest gotowe do spożycia i możesz przeÅ‚ożyć je do lodówki.

Zapas na zimÄ™ – kimchi (blog kulinarny):

kimchi blog

Do przygotowania zimowego zapasu kimchi bÄ™dziesz potrzebować:

• 6 kg kapusty pekińskiej

• 1 kg marchewki

• 2 jabłka

• 5 pÄ™czków szczypioru z cebulki dymki

• 2 główki czosnku

• 200 g korzenia imbiru

• 2,5 szklanki chilli w proszku

• 3 szklanki wody

• ½ szklanki mąki ryżowej

• ¼ szklanki cukru

• 1/3 szklanki sosu sojowego

• 1 szklanka soli

Przygotowanie zimowego zapasu kimchi:

  1. KapustÄ™ pekiÅ„skÄ… pokrój wzdÅ‚uż na 4 części. Wytnij ze Å›rodka gÅ‚Ä…b, a liÅ›cie pokrój nastÄ™pnie na kawaÅ‚ki i przełóż do dużej miski, po czym dokÅ‚adnie wypÅ‚ucz jÄ… w zimnej wodzie. Po odciÅ›niÄ™ciu umieść kapustÄ™ z powrotem w misce i dosyp do niej szklankÄ™ soli. CaÅ‚ość wymieszaj o odstaw na 3 godziny.
  2. Przygotuj czosnek i przeciÅ›nij go przez praskÄ™. JabÅ‚ka umyj i pokrój, a marchew, a nastÄ™pnie posiekaj na cieniutkie plasterki (możesz też użyć do tego tarki). DymkÄ™ umyj i pokrój na kawaÅ‚ki wielkoÅ›ci okoÅ‚o 3 cm.
  3. Do garnka wlej 3 szklanki wody i dodaj ½ szklanki mÄ…ki. CaÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszaj i zagotuj do uzyskania kisielu. Dodaj cukier i dokÅ‚adnie wymieszaj po czym odstaw do ostygniÄ™cia.
  4. Przygotowane wczeÅ›niej jabÅ‚ka i czosnek włóż do blendera i zetrzyj na jednolitÄ… masÄ™ wraz z imbirem i sosem sojowym. Dodaj masÄ™ do przestudzonego kleiku ryżowego po czym wymieszaj z marchwiÄ… i dymkÄ….
  5. Kiedy kapusta odstoi odpowiedni czas przepÅ‚ucz jÄ… 3 razy, aby pozbyć siÄ™ nadmiaru soli. Do kapusty dodaj przygotowanÄ… wczeÅ›niej masÄ™ wraz z paprykÄ… chilli. DokÅ‚adnie wymieszaj dÅ‚oÅ„mi w rÄ™kawiczkach, po czym przełóż kimchi do wiÄ™kszej miski, przykryj i odstaw na dobÄ™.
  6. Po 24 godzinach miskÄ™ z kimchi umieść w lodówce na 3-4 dni. NastÄ™pnie gotowe kimchi możesz poporcjować w sÅ‚oiki i przechowywać w lodówce przez dÅ‚uższy czas.

Kimchi (blog) z biaÅ‚Ä… rzepÄ…

Do przygotowania kimchi z biaÅ‚Ä… rzepÄ… bÄ™dziesz potrzebować:

  •          1 kapusta pekiÅ„ska
  •          1 biaÅ‚a rzepa 
  •          80 g cukru
  •          30 g soli kamiennej
  •          30 g Å›wieżego imbiru
  •          20 g czosnku
  •          35 g cebuli dymki
  •          80 g marchewki
  •          50 g sosu sojowego
  •          50 g sosu rybnego
  •          35 g chili w pÅ‚atkach

Przygotowanie kimchi z biaÅ‚Ä… rzepÄ…:

  1. KapustÄ™ pekiÅ„skÄ… i rzepÄ™ pokrój na maÅ‚e kawaÅ‚ki wedle uznania, po czym natrzyj warzywa dokÅ‚adnie cukrem (30 g) z solÄ… (30 g). Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Kiedy warzywa zacznÄ… puszczać wodÄ™, zamieszaj i przyciÅ›nij je czymÅ› ciężkim, aby byÅ‚y caÅ‚y czas zanurzone. Odstaw na noc do lodówki.
  3. NastÄ™pnego dnia odcedź dokÅ‚adnie kapustÄ™ i rzepÄ™ z wody. Dodaj posiekany czosnek, imbir i dymkÄ™ oraz pokrojonÄ… w sÅ‚upki marchew.
  4. Sos sojowy wymieszaj z sosem rybnym, chilli, cukrem (50 g) i odrobinÄ… wody. MieszankÄ™ dodaj do warzyw i dokÅ‚adnie wymieszaj, po czym przełóż kimchi do lodówki i przechowuj w ten sposób do miesiÄ…ca.

Proste Kimchi z porem:

Do przygotowania kimchi z porem bÄ™dziesz potrzebować:

  •          kapusta pekiÅ„ska
  •          papryczka chili
  •          por
  •          czosnek
  •          sól
  •          pieprz
  •          sos rybny

Przygotowanie kimchi z porem:

  • KapustÄ™ pekiÅ„skÄ… pokrój w maÅ‚e kawaÅ‚ki i umieść w garnku ze sÅ‚onÄ… wodÄ™. Proporcje powinny wynosić okoÅ‚o 3 Å‚yżki soli na kapustÄ™. Odstaw kapustÄ™ na dobÄ™, po czym dokÅ‚adnie wypÅ‚ucz w czystej wodzie i mocno odciÅ›nij.
  • Papryczki chilli dokÅ‚adnie pokrój, pora zetrzyj na tarce, a czosnek przeciÅ›nij przez praskÄ™.
  • Wszystkie skÅ‚adniki wymieszaj z sosem rybnym i powstaÅ‚Ä… w ten sposób marynatÄ… natrzyj kapustÄ™, po czym przełóż jÄ… do sÅ‚oików.
  • Kimchi odstaw na kilka dni do ukiszenia, po czym przechowuj dalej w lodówce.

Kimchi z gruszkÄ…

Do przygotowania kimchi z gruszkÄ… bÄ™dziesz potrzebować:

  • 3 kapusty pekiÅ„skie
  • ¾ szklanki soli
  • ¾ szklanki papryki chilli
  • ¼ szklanki mÄ…ki ryżowej
  • 1 Å‚yżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki sosu rybnego
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 gruszki
  • ½ biaÅ‚ej rzodkwi

Przygotowanie kimchi z gruszkÄ…:

  1. KapustÄ™ pokrój na nie za duże, prostokÄ…tne kawaÅ‚ki po czym wrzuć je na kilka minut do zimnej wody. NastÄ™pnie przełóż kapustÄ™ do miski, osól i wymieszaj. Pozostaw kapustÄ™ na półtorej godziny od czasu do czasu mieszajÄ…c.
  2. W tym czasie przygotuj sos. Do garnka wlej szklankÄ™ wody i dodaj ¼ szklanki mÄ…ki ryżowej z Å‚yżkÄ… cukru. Gotuj caÅ‚y czas mieszajÄ…c aż powstanie kisiel. Kleik ryżowy pozostaw do wystygniÄ™cia, a w tym czasie zajmij siÄ™ przygotowaniem pozostaÅ‚ych warzyw.
  3. CebulÄ™ pokrój na Ä‡wiartki, a czosnek przeciÅ›nij przez praskÄ™ po czym umieść w blenderze. Dodaj paprykÄ™, sos rybny i blenduj na gÅ‚adkÄ… pastÄ™.
  4. Gruszki i rzodkiew pokrój na cienkie paski po czym wymieszaj z pastÄ… paprykowÄ… i kleikiem ryżowym.
  5. Po upÅ‚ywie półtorej godziny wróć do kapusty – teraz powinieneÅ› jÄ… dokÅ‚adnie wypÅ‚ukać w wodzie, aby pozbyć siÄ™ nadmiaru soli. NastÄ™pnie dokÅ‚adnie mieszaj kapustÄ™ z sosem i przekÅ‚adaj kimchi do pojemników. Przygotowane w ten sposób kimchi pozostaw na dobÄ™, aby zaczęło fermentować. Później przełóż je do lodówki – kimchi jest gotowe do spożycia, choć najlepszy smak osiÄ…ga po upÅ‚ywie tygodnia.

Mini SÅ‚owniczek:

Kimchi – popularna koreaÅ„ska przystawka skÅ‚adajÄ…ca siÄ™ ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. PodstawÄ™ kimchi stanowi zazwyczaj kapusta pekiÅ„ska, rzepa lub ogórek, jednak możemy użyć również innych warzyw do jego przygotowania. Kimchi charakteryzuje ostry smak uzyskiwany dziÄ™ki papryczkom chilli.

Zajrzyj do nas po wiÄ™cej!

  • Dlaczego wybrać nasz Uniwersytet? Dowiedz siÄ™!
  • Lubisz orientalne zupy? Zajrzyj TUTAJ i zobacz zupÄ™ ze smoczym owocem!
  • JeÅ›li spodobaÅ‚y Ci siÄ™ nasze przepisy, zajrzyj po wiÄ™cej na naszego Facebooka!

skontaktuj siÄ™ z nami już dziÅ›

    hello@foodiecitywarsaw.pl