Jeśli jesteś wielbicielem kuchni koreańskiej,
kimchi z pewnością jest Ci dobrze znane, tym bardziej, że przeciętny
Koreańczyk zjada rocznie około 22 kg kimchi. Warto również nadmienić, że
kimchi jest na tyle wyjątkowe, że tradycja jego przygotowania została
wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa. Jak więc przyrządzić pyszne kimchi?
Poniżej przedstawiamy 5 najlepszych przepisów na kimchi.
Kimchi – przepis
podstawowy
Do przygotowania kimchi (przepis
podstawowy) będziesz potrzebować:
5 łyżek soli morskiej
3 litry wody
1 kg kapusty pekińskiej
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
¼ cebuli
1 zÄ…bek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki papryki ostrej
1 łyżeczka startego
imbiru
¼ łyżeczki chili
¼ szklanki
szczypiorku w grubych kawałkach
½ pociętej w cienkie
paseczki marchewki
Przygotowanie kimchi (przepis podstawowy):
Kapustę przekrój wzdłuż na 4 części. Uzyskane w ten sposób ćwiartki pokrój na małe kawałki i przełóż do dużej miski. Całość zalej wodą (około 2,5 litra) z solą, dociśnij obciążonym talerzykiem, po czym odstaw na godzinę.
W tym czasie zagotuj szklankę wody z mąką ryżową i cukrem. Mieszankę trzymaj na ogniu do uzyskania gęstego, ryżowego kleiku. Gotową masę odstaw do przestudzenia.
Czosnek i cebulę posiekaj dokładnie lub zetrzyj w blenderze, po czym dodaj je do przestudzonego kleiku wraz z sosem sojowym, chilli i ¼ łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj razem.
Do przygotowanej w ten sposób pasty dodaj posiekany szczypior i marchewkę po czym wymieszaj raz jeszcze.
Po upływie 60 minut odcedź kapustę i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej pastę kimchi i dokładnie nacieraj nią kapustę. Następnie przełóż ją do pojemnika lub słoika i pozostaw w kuchni na 3-4 dni (aż lekko skwaśnieje). Wtedy kimchi jest gotowe do spożycia i możesz przełożyć je do lodówki.
Zapas na zimÄ™ –
kimchi (blog kulinarny):
Do przygotowania zimowego zapasu kimchi będziesz potrzebować:
• 6 kg kapusty pekińskiej
• 1 kg marchewki
• 2 jabłka
• 5 pęczków szczypioru z cebulki dymki
• 2 główki czosnku
• 200 g korzenia imbiru
• 2,5 szklanki chilli w proszku
• 3 szklanki wody
• ½ szklanki mąki ryżowej
• ¼ szklanki cukru
• 1/3 szklanki sosu sojowego
• 1 szklanka soli
Przygotowanie zimowego zapasu kimchi:
Kapustę pekińską pokrój wzdłuż na 4 części. Wytnij ze środka
głąb, a liście pokrój następnie na kawałki i przełóż do dużej miski, po czym
dokładnie wypłucz ją w zimnej wodzie. Po odciśnięciu umieść kapustę z powrotem
w misce i dosyp do niej szklankę soli. Całość wymieszaj o odstaw na 3 godziny.
Przygotuj czosnek i przeciśnij go przez praskę. Jabłka umyj i
pokrój, a marchew, a następnie posiekaj na cieniutkie plasterki (możesz też użyć
do tego tarki). Dymkę umyj i pokrój na kawałki wielkości około 3 cm.
Do garnka wlej 3 szklanki wody i dodaj ½ szklanki mąki. Całość
dokładnie wymieszaj i zagotuj do uzyskania kisielu. Dodaj cukier i dokładnie
wymieszaj po czym odstaw do ostygnięcia.
Przygotowane wcześniej jabłka i czosnek włóż do blendera i
zetrzyj na jednolitÄ… masÄ™ wraz z imbirem i sosem sojowym. Dodaj masÄ™ do
przestudzonego kleiku ryżowego po czym wymieszaj z marchwią i dymką.
Kiedy kapusta odstoi odpowiedni czas przepłucz ją 3 razy, aby
pozbyć się nadmiaru soli. Do kapusty dodaj przygotowaną wcześniej masę wraz z
papryką chilli. Dokładnie wymieszaj dłońmi w rękawiczkach, po czym przełóż kimchi
do większej miski, przykryj i odstaw na dobę.
Po 24 godzinach miskę z kimchi umieść w lodówce na 3-4
dni. Następnie gotowe kimchi możesz poporcjować w słoiki i przechowywać w
lodówce przez dłuższy czas.
Kimchi (blog) z białą
rzepÄ…
Do przygotowania kimchi z białą rzepą
będziesz potrzebować:
1
kapusta pekińska
1
biała rzepa
80
g cukru
30
g soli kamiennej
30
g świeżego imbiru
20
g czosnku
35
g cebuli dymki
80
g marchewki
50
g sosu sojowego
50
g sosu rybnego
35
g chili w płatkach
Przygotowanie kimchi z białą rzepą:
Kapustę pekińską i
rzepę pokrój na małe kawałki wedle uznania, po czym natrzyj warzywa dokładnie
cukrem (30 g) z solą (30 g). Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Kiedy warzywa zaczną puszczać
wodę, zamieszaj i przyciśnij je czymś ciężkim, aby były cały czas zanurzone.
Odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia odcedź
dokładnie kapustę i rzepę z wody. Dodaj posiekany czosnek, imbir i dymkę oraz
pokrojoną w słupki marchew.
Sos sojowy wymieszaj
z sosem rybnym, chilli, cukrem (50 g) i odrobinÄ… wody. MieszankÄ™ dodaj do
warzyw i dokładnie wymieszaj, po czym przełóż kimchi do lodówki i
przechowuj w ten sposób do miesiąca.
Proste Kimchi z
porem:
Do przygotowania kimchi z porem
będziesz potrzebować:
kapusta pekińska
papryczka chili
por
czosnek
sól
pieprz
sos rybny
Przygotowanie kimchi z porem:
Kapustę pekińską pokrój
w małe kawałki i umieść w garnku ze słoną wodę. Proporcje powinny wynosić około
3 łyżki soli na kapustę. Odstaw kapustę na dobę, po czym dokładnie wypłucz w
czystej wodzie i mocno odciśnij.
Papryczki chilli dokładnie
pokrój, pora zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki
wymieszaj z sosem rybnym i powstałą w ten sposób marynatą natrzyj kapustę, po
czym przełóż ją do słoików.
Kimchi odstaw na kilka dni do ukiszenia, po czym przechowuj dalej w
lodówce.
Kimchi z gruszkÄ…
Do przygotowania kimchi z gruszkÄ…
będziesz potrzebować:
3 kapusty pekińskie
¾ szklanki soli
¾ szklanki papryki
chilli
¼ szklanki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
1 szklanka wody
½ szklanki sosu
rybnego
3 cebule
1 główka czosnku
2 gruszki
½ białej rzodkwi
Przygotowanie kimchi z gruszkÄ…:
Kapustę pokrój na nie
za duże, prostokątne kawałki po czym wrzuć je na kilka minut do zimnej wody.
Następnie przełóż kapustę do miski, osól i wymieszaj. Pozostaw kapustę na półtorej
godziny od czasu do czasu mieszajÄ…c.
W tym czasie
przygotuj sos. Do garnka wlej szklankę wody i dodaj ¼ szklanki mąki ryżowej z łyżką
cukru. Gotuj cały czas mieszając aż powstanie kisiel. Kleik ryżowy pozostaw do
wystygnięcia, a w tym czasie zajmij się przygotowaniem pozostałych warzyw.
Cebulę pokrój na ćwiartki,
a czosnek przeciśnij przez praskę po czym umieść w blenderze. Dodaj paprykę,
sos rybny i blenduj na gładką pastę.
Gruszki i rzodkiew
pokrój na cienkie paski po czym wymieszaj z pastą paprykową i kleikiem ryżowym.
Po upływie półtorej
godziny wróć do kapusty – teraz powinieneÅ› jÄ… dokÅ‚adnie wypÅ‚ukać w wodzie,
aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie dokładnie mieszaj kapustę z sosem i przekładaj
kimchi do pojemników. Przygotowane w ten sposób kimchi pozostaw
na dobÄ™, aby zaczęło fermentować. Później przełóż je do lodówki – kimchi
jest gotowe do spożycia, choć najlepszy smak osiąga po upływie tygodnia.
Mini SÅ‚owniczek:
Kimchi – popularna koreaÅ„ska przystawka skÅ‚adajÄ…ca
siÄ™ ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. PodstawÄ™ kimchi stanowi
zazwyczaj kapusta pekińska, rzepa lub ogórek, jednak możemy użyć również innych
warzyw do jego przygotowania. Kimchi charakteryzuje ostry smak
uzyskiwany dzięki papryczkom chilli.