Kimchi – top 5 przepisów

kimchi, kuchnia tajska Warszawa

Jeśli jesteś wielbicielem kuchni koreańskiej, kimchi z pewnością jest Ci dobrze znane, tym bardziej, że przeciętny Koreańczyk zjada rocznie około 22 kg kimchi. Warto również nadmienić, że kimchi jest na tyle wyjątkowe, że tradycja jego przygotowania została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa. Jak więc przyrządzić pyszne kimchi? Poniżej przedstawiamy 5 najlepszych przepisów na kimchi.

Kimchi – przepis podstawowy

Do przygotowania kimchi (przepis podstawowy) będziesz potrzebować:

  • 5 łyżek soli morskiej
  • 3 litry wody
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ¼ łyżeczki chili
  • ¼ szklanki szczypiorku w grubych kawałkach
  • ½ pociętej w cienkie paseczki marchewki

Przygotowanie kimchi (przepis podstawowy):

  1. Kapustę przekrój wzdłuż na 4 części. Uzyskane w ten sposób ćwiartki pokrój na małe kawałki i przełóż do dużej miski. Całość zalej wodą (około 2,5 litra) z solą, dociśnij obciążonym talerzykiem, po czym odstaw na godzinę.
  2. W tym czasie zagotuj szklankę wody z mąką ryżową i cukrem. Mieszankę trzymaj na ogniu do uzyskania gęstego, ryżowego kleiku. Gotową masę odstaw do przestudzenia.
  3. Czosnek i cebulę posiekaj dokładnie lub zetrzyj w blenderze, po czym dodaj je do przestudzonego kleiku wraz z sosem sojowym, chilli i ¼ łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj razem.
  4. Do przygotowanej w ten sposób pasty dodaj posiekany szczypior i marchewkę po czym wymieszaj raz jeszcze.
  5. Po upływie 60 minut odcedź kapustę i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej pastę kimchi i dokładnie nacieraj nią kapustę. Następnie przełóż ją do pojemnika lub słoika i pozostaw w kuchni na 3-4 dni (aż lekko skwaśnieje). Wtedy kimchi jest gotowe do spożycia i możesz przełożyć je do lodówki.

Zapas na zimę – kimchi (blog kulinarny):

kimchi blog

Do przygotowania zimowego zapasu kimchi będziesz potrzebować:

• 6 kg kapusty pekińskiej

• 1 kg marchewki

• 2 jabłka

• 5 pęczków szczypioru z cebulki dymki

• 2 główki czosnku

• 200 g korzenia imbiru

• 2,5 szklanki chilli w proszku

• 3 szklanki wody

• ½ szklanki mąki ryżowej

• ¼ szklanki cukru

• 1/3 szklanki sosu sojowego

• 1 szklanka soli

Przygotowanie zimowego zapasu kimchi:

  1. Kapustę pekińską pokrój wzdłuż na 4 części. Wytnij ze środka głąb, a liście pokrój następnie na kawałki i przełóż do dużej miski, po czym dokładnie wypłucz ją w zimnej wodzie. Po odciśnięciu umieść kapustę z powrotem w misce i dosyp do niej szklankę soli. Całość wymieszaj o odstaw na 3 godziny.
  2. Przygotuj czosnek i przeciśnij go przez praskę. Jabłka umyj i pokrój, a marchew, a następnie posiekaj na cieniutkie plasterki (możesz też użyć do tego tarki). Dymkę umyj i pokrój na kawałki wielkości około 3 cm.
  3. Do garnka wlej 3 szklanki wody i dodaj ½ szklanki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj do uzyskania kisielu. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj po czym odstaw do ostygnięcia.
  4. Przygotowane wcześniej jabłka i czosnek włóż do blendera i zetrzyj na jednolitą masę wraz z imbirem i sosem sojowym. Dodaj masę do przestudzonego kleiku ryżowego po czym wymieszaj z marchwią i dymką.
  5. Kiedy kapusta odstoi odpowiedni czas przepłucz ją 3 razy, aby pozbyć się nadmiaru soli. Do kapusty dodaj przygotowaną wcześniej masę wraz z papryką chilli. Dokładnie wymieszaj dłońmi w rękawiczkach, po czym przełóż kimchi do większej miski, przykryj i odstaw na dobę.
  6. Po 24 godzinach miskę z kimchi umieść w lodówce na 3-4 dni. Następnie gotowe kimchi możesz poporcjować w słoiki i przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.

Kimchi (blog) z białą rzepą

Do przygotowania kimchi z białą rzepą będziesz potrzebować:

  •          1 kapusta pekińska
  •          1 biała rzepa 
  •          80 g cukru
  •          30 g soli kamiennej
  •          30 g świeżego imbiru
  •          20 g czosnku
  •          35 g cebuli dymki
  •          80 g marchewki
  •          50 g sosu sojowego
  •          50 g sosu rybnego
  •          35 g chili w płatkach

Przygotowanie kimchi z białą rzepą:

  1. Kapustę pekińską i rzepę pokrój na małe kawałki wedle uznania, po czym natrzyj warzywa dokładnie cukrem (30 g) z solą (30 g). Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Kiedy warzywa zaczną puszczać wodę, zamieszaj i przyciśnij je czymś ciężkim, aby były cały czas zanurzone. Odstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia odcedź dokładnie kapustę i rzepę z wody. Dodaj posiekany czosnek, imbir i dymkę oraz pokrojoną w słupki marchew.
  4. Sos sojowy wymieszaj z sosem rybnym, chilli, cukrem (50 g) i odrobiną wody. Mieszankę dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj, po czym przełóż kimchi do lodówki i przechowuj w ten sposób do miesiąca.

Proste Kimchi z porem:

Do przygotowania kimchi z porem będziesz potrzebować:

  •          kapusta pekińska
  •          papryczka chili
  •          por
  •          czosnek
  •          sól
  •          pieprz
  •          sos rybny

Przygotowanie kimchi z porem:

  • Kapustę pekińską pokrój w małe kawałki i umieść w garnku ze słoną wodę. Proporcje powinny wynosić około 3 łyżki soli na kapustę. Odstaw kapustę na dobę, po czym dokładnie wypłucz w czystej wodzie i mocno odciśnij.
  • Papryczki chilli dokładnie pokrój, pora zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Wszystkie składniki wymieszaj z sosem rybnym i powstałą w ten sposób marynatą natrzyj kapustę, po czym przełóż ją do słoików.
  • Kimchi odstaw na kilka dni do ukiszenia, po czym przechowuj dalej w lodówce.

Kimchi z gruszką

Do przygotowania kimchi z gruszką będziesz potrzebować:

  • 3 kapusty pekińskie
  • ¾ szklanki soli
  • ¾ szklanki papryki chilli
  • ¼ szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki sosu rybnego
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 gruszki
  • ½ białej rzodkwi

Przygotowanie kimchi z gruszką:

  1. Kapustę pokrój na nie za duże, prostokątne kawałki po czym wrzuć je na kilka minut do zimnej wody. Następnie przełóż kapustę do miski, osól i wymieszaj. Pozostaw kapustę na półtorej godziny od czasu do czasu mieszając.
  2. W tym czasie przygotuj sos. Do garnka wlej szklankę wody i dodaj ¼ szklanki mąki ryżowej z łyżką cukru. Gotuj cały czas mieszając aż powstanie kisiel. Kleik ryżowy pozostaw do wystygnięcia, a w tym czasie zajmij się przygotowaniem pozostałych warzyw.
  3. Cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek przeciśnij przez praskę po czym umieść w blenderze. Dodaj paprykę, sos rybny i blenduj na gładką pastę.
  4. Gruszki i rzodkiew pokrój na cienkie paski po czym wymieszaj z pastą paprykową i kleikiem ryżowym.
  5. Po upływie półtorej godziny wróć do kapusty – teraz powinieneś ją dokładnie wypłukać w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie dokładnie mieszaj kapustę z sosem i przekładaj kimchi do pojemników. Przygotowane w ten sposób kimchi pozostaw na dobę, aby zaczęło fermentować. Później przełóż je do lodówki – kimchi jest gotowe do spożycia, choć najlepszy smak osiąga po upływie tygodnia.

Mini Słowniczek:

Kimchi – popularna koreańska przystawka składająca się ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. Podstawę kimchi stanowi zazwyczaj kapusta pekińska, rzepa lub ogórek, jednak możemy użyć również innych warzyw do jego przygotowania. Kimchi charakteryzuje ostry smak uzyskiwany dzięki papryczkom chilli.

Zajrzyj do nas po więcej!

  • Dlaczego wybrać nasz Uniwersytet? Dowiedz się!
  • Lubisz orientalne zupy? Zajrzyj TUTAJ i zobacz zupę ze smoczym owocem!
  • Jeśli spodobały Ci się nasze przepisy, zajrzyj po więcej na naszego Facebooka!

1 Comments

  • Jeszcze nigdy nie robiłam kimchi, ale z taką ilością przepisów grzechem byłoby nie spróbować 😀

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *