Grana Padano – Jak go rozpoznać?

jak rozpoznać grana padano

Grana padano jest jak ikona włoskich serów. Twardy, podpuszczkowy, dojrzewający ser z mleka krowiego. Ten, kto go nie jadł wiele stracił. Nazwa sera pochodzi, od włoskiego wyrazu „grano”, który oznacza ziarno, co ma związek z żywieniem krów, których mleka używa się do jego produkcji. Grana padano to bardzo bliski kuzyn parmezanu, tak jak on posiada znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta). Oznacza to, że wypas krów tak jak ich dojenie wraz z samą produkcją sera grana padano, musi odbywać się w określony sposób. Jeżeli istnieją jakiekolwiek odstępstwa od tych schematów, sera nie można tak nazwać. Samo posiadanie znaku jakości DOP to właśnie cecha, która łączy te dwa sery. Różnicą pomiędzy nimi jest obszar wytwarzania, mianowicie grana padano ma znacznie szerszy obszar wyrobu, który rozchodzi się na Emilii – Romagnie, Lombardii, Trentino, Veneto, Piemoncie. Parmigiano Reggiano jest wytwarzany tylko w Emilii – Romagnie.

Grana padano to włoski ser wytwarzany również podobnie do parmezanu, jednak w jego wypadku produkty, z których jest zrobiony, są poddawane mniejszym restrykcjom. Krowy, z których mleka jest wytwarzany ten ser, mogą spożywać nie tylko trawę i siano (jak w przypadku Parmigiano Reggiano), ale również rozdrobnione rośliny zbóż, które były przechowywane przed procesem produkcji w odpowiedni sposób.

Grana padano jest również twardym serem tak samo jak parmezan, ma ostry, wyrazisty smak. Jest słony i aromatyczny, zawiera mniej tłuszczu (około 32%) niż parmigiano reggiano ze względu na to, że do jego produkcji służy inne mleko. Miąższ sera jest granulowaty, a jego skóra oliwkowa – ciemniejąca z czasem. Minimalny okres dojrzewania tego sera, po czasie kiedy odbyła się produkcja to 9 miesięcy, specjaliści twierdzą jednak, że sery, których czas dojrzewania był powyżej 9 miesięcy, mają wyraźniejszy smak i są po prostu lepsze.

Do czego pasuje Grana Padano?

Tak naprawdę, możesz go używać w ten sam sposób co parmezanu. Te dwa sery pochodzące z Włoch najczęściej używa się do: doprawienia makaronów, pesto czy risotto.

Warto spróbować, każdego produktu, by przekonać się co bardziej będzie odpowiadało akurat Twoim kubkom smakowym. Pomimo tego, że skład obydwóch produktów jest taki sam, smak może być inny, w szczególności dla wybrednych podniebień. Jedni lubią parmezan, inni grana padano, a jeszcze inni obydwa sery.

1 Comments

  • Bardzo ciekawie napisane 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *