FoodieCity Warsaw tło
Poznaj nasze

FOODIE NEWS

Strona główna - Foodie News - Przepisy - Kuchnia tajska charakterystyka PÓŁNOCY

Kuchnia tajska charakterystyka PÓŁNOCY

17 września 2019

Obecnie nam znana tajska kuchnia (Warszawa – oferujemy Warsztaty kulinarne z kuchni tajskiej) kształtowała się na przestrzeni wieków, a ogromny wpływ na jej dzisiejszą formę miały wpływy chińskie i indyjskie. Pomimo tego, tajska kuchnia zachowała swoją oryginalność, którą możecie poznać i poczuć przychodząc na nasze warsztaty „Tajska Kuchnia Warszawa – jedyne prowadzone w stolicy przez Michała Kurka. 

Tak na prawdę, mówiąc o kuchni tajskiej czy o warsztatach z kuchni tajskiej, nie sposób poczuć jej klimatu – dopiero smaki i aromaty są w stanie przenieść nas w to magiczne miejsce jakim jest Tajlandia. Dlatego właśnie warto przyjść do nas – tajska kuchnia (Warszawa) stanie Ci się poprzez to doświadczenie bliższa niż kiedykolwiek wcześniej!

Tajska kuchnia (Warszawa) podobnie jak kuchnia polska, różni się w zależności od regionu kraju jaki odwiedzimy. Tak naprawdę w kuchni tajskiej możemy wyróżnić 4 odrębne kuchnie regionalne:

  • Kuchnia Północnej Tajlandii,
  • Kuchnia Centralnej Tajlandii,
  • Kuchnia Północno-Wschodniej Tajlandii,
  • Kuchnia Południowej Tajlandii.

Dziś, chcielibyśmy pokazać Wam czym wyróżnia się tajska kuchnia (Warszawa), charakterystyczna dla regionu Północy. To, na co warto zwrócić uwagę, to przywiązanie Tajów Północy do smaków delikatniejszych, lżejszych i mniej wyrazistych niż w innych rejonach tego kraju. Poniże, przedstawiamy kilka przepisów charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Jednak jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przyjdź na nasze warsztaty Tajska Kuchnia (Warszawa) i przenieś się do magicznego świata dalekiego Wschodu!

tajska kuchnia warszawa

Tajska kuchnia Warszawa – Gaeng Hang Ley, czyli słodkie curry z północnej Tajlandii

Do przygotowania Gaeng Hang Ley (warsztaty z kuchni tajskiej) będziesz potrzebować:

  • 5 suszonych papryczek chili
  • 2 posiekane łodygi trawy cytrynowej
  • 2 drobno posiekane szalotki (do pasty)
  • 4 pokrojone w piórka szalotki
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 cm galangalu (pokrojonego w plastry)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kminu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Pół kg wieprzowiny (pokrojonej w drobną kostkę)
  • Pół litra bulionu drobiowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowca
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • Przygotowanie Gaeng Hang Ley – Tajska kuchnia (Warszawa):

    1. Na początek przygotuj pastę curry. W moździerzu na gładką masę utrzyj papryczki chilli, trawę cytrynową, 2 szalotki, 5 ząbków czosnku, galangal, kurkumę, kolendrę i kmin, po czym dodaj 2 łyżki sosu rybnego. Przygotowaną w ten sposób pastę curry odstaw na bok.
    2. Rozgrzej w woku oliwę, po czym wrzuć na nią pastę i smaż do minuty. Dodaj mięso, szalotkę posiekaną w piórka, i resztę przypraw wraz z orzeszkami. Całość smaż do momentu, aż mięso się zrumieni. 
    3. Kiedy mięso jest gotowe, zalej całość bulionem i gotuj kolejne 30 minut. W międzyczasie sprawdzaj czy mięso jest już miękkie. Kiedy danie jest gotowe zdejmij z ognia. Curry podawaj z ryżem i tajską sałatką.
    tajska kuchnia warszawa

    Tajska kuchnia Warszawa – Naam prik num, czyli pasta z zielonej, pieczonej papryczki chilli

    Do przygotowania Naam prik num (warsztaty z kuchni tajskiej) będziesz potrzebować:

  • 5 szalotek
  • 15 ząbków czosnku
  • 10 dużych zielonych papryk chili
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeża kolendra (najlepiej tajska)
  • Przygotowanie Naam prik num – Tajska kuchnia (Warszawa):

    1. Przygotuj szalotki i ząbki czosnku poprzez nabicie ich na patyczki do szaszłyki. Następnie nakłuj papryki w kilku miejscach, tak żeby zminimalizować ryzyko ich wybuchu podczas grillowania. 
    2. Po przygotowaniu składników połóż je na tacce grillowej i grilluj do momentu, aż pokryją się charakterystycznymi, ciemnymi bąblami. W trakcie grillowania kilka razy obróć szaszłyki. W przybliżeniu grillowanie czosnku i szalotek powinno trwać około 30 minut, natomiast w przypadku papryki, czas ten jest dłuższy i może wynosić nawet 40 minut.
    3. Kiedy zdejmiesz gotowe warzywa z grilla, zdejmij z czosnku i szalotki skórkę. Obierz również papryki. Wszystkie warzywa rozgnieć w moździerzu lub zblenduj. Dopraw danie sosem sojowym, cukrem, oraz listkami z kilku łodyżek kolendry. 
    4. Pastę podawaj z ryżem, surowymi warzywami lub z pieczywem. 
    tajska kuchnia warszawa

    Tajska kuchnia Warszawa – Miang Kham, czyli nadziewane liście szpinaku

    Do przygotowania Miang Kham (warsztaty z kuchni tajskiej) będziesz potrzebować:

  • 5 łyżek prażonych wiórków kokosowych
  • 3 łyżki siekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki siekanego czosnku
  • 3 łyżki siekanej limonki
  • 3 łyżki siekanego galangalu
  • 3 łyżki orzechów ziemnych
  • 2 łyżki czerwonej posiekanej papryki
  • 3 łyżki siekanych suszonych krewetek
  • liście szpinaku
  • Sos:

  • pół łyżki siekanego galangalu
  • pół łyżki siekanej czerwonej cebuli
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
  • 3 łyżki orzechów ziemnych zmielonych
  • Szklanka brązowego lub palmowego cukru
  • 2,5 szklanki wody
  • Przygotowanie Miang Kham- Tajska kuchnia (Warszawa):

    1. Przygotuj sos:  w tym celu wszystkie jego składniki umieść w rondelku. Gotuj je mieszając, tak długo aż objętość zmniejszy się o około 30%. Gotowy sos odstaw do wystygnięcia.
    2. Przygotuj farsz: wszystkie składniki wymieszaj razem w misce. 
    3. Przygotuj do nadziewania liście szpinaku, po czym na każdym połóż nieco farszu i polej go sosem. Zawijaj w małe paczuszki, które zabezpieczysz przed rozpadnięciem wykałaczką.
    tajska kuchnia warszawa

    Mini słowniczek – Tajska kuchnia (Warszawa)

    • Czy wiesz, że Tajlandczycy nie znali produktów takich jak bakłażany, ananasy, pomidory, kukurydza, dynia, czy orzeszki ziemne? Trafiły one do Tajlandii dopiero dzięki wpływom hiszpańskim i portugalskim. Jednak w kuchni tajskiej pozostały na stałe, bo bardzo przypadły do gustu mieszkańcom Tajlandii.
    • To czego nie znajdziesz w kuchni tajskiej, to ściśle określone proporcje. Tajska kuchnia (Warszawa) stanie się Ci bliska dopiero kiedy ją poczujesz. Tajlandczycy gotują bardzo intuicyjne, dlatego ich kucharze nie kierują się sztywnymi zasadami ani określonymi proporcjami składników. Powoduje to, że to samo danie może smakować nieco inaczej w poszczególnych regionach Tajlandii.

    Zajrzyj do nas po więcej! Tajska kuchnia (Warszawa) nie ma dla nas tajemnic!

    • Jeśli spodobała Ci się nasza tajska kuchnia (Warszawa) przeczytaj o niej więcej TUTAJ.
    • Bieżące aktualności i ciekawostki, które sprawią, że kuchnia tajska (Warszawa) stanie Ci się jeszcze bliższa, znajdziesz na naszym Facebooku
    • Zainteresowała Cię tajska kuchnia (Warszawa) i masz ochotę na więcej? Termin najbliższego spotkania znajdzieszTUTAJ.
    • Przygotowujemy również warsztaty Tajska kuchnia (Warszawa) dla firm i osób indywidualnych – zapraszamy do kontaktu.

    skontaktuj się z nami już dziś

      hello@foodiecitywarsaw.pl