Bresaola, czyli więcej niż polędwica?

bresaola na desce

Bresaola to włoski przysmak w postaci suszonej wołowiny. To kawał mięsa, pochodzący najczęściej z polędwicy wołowej. Aby go przygotować, trzeba natrzeć mięso solą i pozostawić w szczelnym pojemniku wraz z ząbkami czosnku, ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi na tydzień. Sól, którą natarte jest mięso, wyciąga z niego wodę.

Gdzie produkuję się Bresaolę?

To charakterystyczny przysmak dla regionu Valtellin i w Lombardii, położonych we Włoszech. Jest to droga przekąska, kilogram tej przyjemności może kosztować nawet 160 zł. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by się nią rozkoszować. Wystarczy kilka bardzo cienkich plasterków, aby poczuć jej głęboki smak.

BRESAOLA to mięso dojrzewające

Wyciągnięte z pojemnika mięso osusza się i wiesza w tzw. jaskini. To dzięki działaniu ognia i dymu bresaola traci resztę wody. W „jaskini” panuje temperatura maks. 25 stopni. Bresaola tak dojrzewa jeszcze do maksymalnie 4 miesięcy.

Bresaola – do czego ją dodać? Z czym przyrządzić?

Bresaola z mięsa wołowego jest traktowana jak przystawka. Cienko pokrojona wędlina z mięsa wołowego świetnie współgra ze świeżą rukolą. Ciekawie wygląda, kiedy cienkie plasterki położysz na rukoli jak carpaccio i skropisz sokiem z cytryny. Nie zapomnij o oliwie z oliwek – ta wędlina świetnie się z nią komponuje. Długo dojrzewająca bresaola to również świetne połączenie dla jajek, najwyższej jakości parmezanu i grzanek. Musisz tego skosztować! Plastry wołowiny kładź zawsze na wierzchu, żeby czuć jej smak. Tak naprawdę tego produktu możesz używać dowolnie – ogranicza Cię tylko wyobraźnia.

Jeśli bliżej chcesz poznać włoską kuchnię – zapisz się na nasze warsztaty kulinarne w Warszawie.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *