Aperol Spritz przepis

aperol spritz

Wyobra藕cie sobie… lato, upa艂, sycylijskie s艂o艅ce, piaszczysta gor膮ca pla偶a i wy. Siedzicie na r臋czniku i smakujecie pyszne w艂oskie specja艂y. A w艣r贸d nich najlepsze w艂oskie sery: mozzarella, fonita, gorgonzola… Degustacji dope艂nia lekki Aperol spritz. Czyli pyszny lekki, aromatyczny i orze藕wiaj膮cy, pomara艅czowy drink. W czym tkwi sekret tego w艂oskiego trunku? W smaku? W kolorze? Tak naprawd臋, to po艂膮czenie dozna艅 kilku zmys艂贸w. Z jednej strony pysznego, delikatnego i 艣wie偶ego smaku z intensywnym, pobudzaj膮cym zmys艂y kolorem, z drugiej przyjemnego ch艂odu z silnym zio艂owym zapachem.

Aperol spritz zawojowa艂 ju偶 ca艂e W艂ochy, ale nic w tym dziwnego – w ko艅cu W艂osi wiedz膮, jak radzi膰 sobie z upa艂ami. W s艂onecznej Italii pijaj膮 go p贸藕nym popo艂udniem lub wieczorem. Teraz ten modny aperitif podbija inne cz臋艣ci globu, coraz cz臋艣ciej mo偶na go zam贸wi膰 w znanych restauracjach, barach czy innych miejscach gastronomicznych. Influencerki oszala艂y na jego punkcie i fotografuj膮 si臋 z nim dos艂ownie wsz臋dzie…

Historia aperol spritz – jak powsta艂 ten w艂oski trunek?

Tak jak ka偶dy drink ma swojego przodka, tak aperol spritz te偶 ma swoj膮 histori臋. Na ca艂ym 艣wiecie kr膮偶膮 pog艂oski, 偶e ten bazuj膮cy na aperola nap贸j wymy艣lili austriaccy 偶o艂nierze z oddzia艂u Veneto. Podczas codziennego, wieczornego odpoczynku popijali oni lokalne, w艂oskie wina. Szybko okaza艂o si臋, 偶e s膮 one zbyt mocne, dlatego wojskowi dodawali do trunku wody gazowanej. Dowodem takiego pochodzenia jest termin spritz, kt贸ry pochodzi od niemieckiego spritzen, co znaczy potocznie „spryska膰”.

Trunek nie by艂 jednak idealny, dlatego Giuseppe Barbieri w艂a艣ciciel gorzelni z Bassano del Grappa postanowi艂 go ulepszy膰. W 1919 roku wymy艣li艂 przepis na Aperol. Do tej pory instrukcja jak go wykona膰 trzymana jest w sekrecie. Jedyne co wiadomo to, 偶e ten alkohol produkowany jest na bazie du偶ej ilo艣ci zi贸艂 i naparu z gorzkiej oraz s艂odkiej pomara艅czy.

Nigdy nie pi艂e艣 tego w艂oskiego trunku? Zobacz, nasz przepis i koniecznie spr贸buj!

Aperol spritz ma posmak pomara艅czy, chocia偶 niekt贸rzy wyczuwaj膮 w nim r贸wnie偶 nut臋 rabarbaru. Z pewno艣ci膮 jego delikatna goryczka mo偶e powodowa膰, 偶e b臋dzie przypomina艂 Ci sok grapefruitowy z dodatkiem zi贸艂. Nie da si臋 r贸wnie偶 zapomnie膰 o b膮belkach, kt贸re powoduj膮, 偶e aperol ma jednolity, delikatny smak. To wszystko sprawia, 偶e ten aperitif jest idealny na upalne dni, a w艂osi dos艂ownie si臋 w nim zakochali! Je偶eli masz, w domu wszystkie potrzebne sk艂adniki to zabieraj si臋 do roboty! Nie po偶a艂ujesz 馃檪 Przepis poni偶ej:

aperol przepis

Przepis na Aperol Spritz – najlepszy w艂oski drink na bazie prosecco

Sk艂adniki:

  • 150 ml (Prosecco)
  • 100 ml (Aperolu)
  • 50 ml wody gazowanej
  • l贸d
  • 1 plasterek pomara艅czy przekrojony na p贸艂

I to wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania 馃檪

Zwr贸膰 szczeg贸ln膮 uwag膮 na proporcj臋, o kt贸rej barmani m贸wi膮 3,2,1 – 150,100 i 50 ml.

W wygodnych szklankach b膮d藕 w kieliszkach do bia艂ego wina umie艣膰 kilka kostek lodu, dodaj sch艂odzone prosecco (oko艂o 75ml na szklank臋), dodaj Aperol (po 50ml) i sch艂odzon膮 wod臋 gazowan膮. Do szklanek do艂贸偶 te偶 po kawa艂ku pomara艅czy. Mo偶esz wbi膰 je na szklank臋. Strona nie ma znaczenia.

Tak naprawd臋 Aperol Spritz mo偶esz przygotowa膰 na wiele sposob贸w i na wiele go poda膰. Zobacz tylko: aperol spritz mo偶esz zrobi膰 na bazie Campari czy Cynar. Grunt to wino musuj膮ce i woda gazowana oraz l贸d. A to, czym wzmocnisz trunek, zale偶y ju偶 od Twojej inwencji tw贸rczej. Wi臋kszo艣膰 os贸b lubi jednak standardowy drink na bazie alkoholu o nazwie aperol. To klasyka. Inni wol膮 urozmaicenia. W cz臋艣ci europejskich stolic, do drink贸w na bazie alkoholu aperol dodaj臋 si臋 oliwki b膮d藕 ma艂e owoce.

Kiedy podawa膰 drinki na bazie alkoholu Aperol?

Aperol Spritz sprawdza si臋 tak naprawd臋 w ka偶dej sytuacji. Mo偶na go podawa膰 jako aperitif lub g艂贸wny alkohol do lekkich da艅. Jest idealn膮 propozycj膮 na lunche, spotkania formalne i nieformalne, oraz nawet jako alkohol na romantyczny wiecz贸r we dwoje, je偶eli nie macie ochoty na typowe wino.

Z czym podawa膰 aperol spritz?

Tak naprawd臋, dzi臋ki swojemu delikatnie wytrawnemu charakterowi trunki na bazie aperolu pasuj膮 do wszystkiego. Najlepiej jednak komponuj膮 si臋 ze s艂onymi przek膮skami lub s艂odkimi owocami.

Je偶eli interesuj臋 Ci臋 kuchnia w艂oska – zapisz si臋 na nasze warsztaty kulinarne z kuchni w艂oskiej

猬囷笍

https://wuk.com.pl/warsztaty-kulinarne-dla-firm/

1 Comments

  • M贸j ulubieniec 馃檪

Leave a Reply

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *