Prawdziwe koreańskie Kimchi – kuchnia koreańska

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: około 60 min

Poziom trudności: ▲▲

Do przygotowania kimchi będziesz potrzebować:

  • ½ kg kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • kilka listków szczypiorku
  • 100 g soli
  • 120 ml wody
  • 15 g mielonej papryki Gochugaru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka prażonych nasion białego sezamu

Przygotowanie kimchi:

  1. Kapustę umyj i odetnij koniec głąbu. Przetnij ją na ćwiartki. Oddziel liście kapusty i umieść je w dużej misce. Dodaj sól i wodę, po czym dokładnie wymieszaj. Przyłóż kapustę czymś ciężkim na godzinę, od czasu do czasu zajrzyj do środka i zamieszaj.
  2. Cebulę pokrój w talarki, a szczypiorek w kawałki długości około 4 cm.
  3. Przygotuj zaprawę do kapusty: paprykę gochugaru, rozgnieciony czosnek imbir i sezam wymieszaj razem. Dodaj cukier, sos rybny i sojowy po czym dokładnie rozmieszaj.
  4. Po upływie godziny, odsącz kapustę i przepłucz ją na durszlaku zimną wodą.
  5. Dodaj cebulę i szczypiorek oraz zaprawę. Dokładnie wszystko wymieszaj (rób to łyżką lub w rękawiczkach).
  6. Tak przygotowaną kapustę przyciśnij czymś ciężkim i pozostaw w misce na 1 dzień.
  7. Następnego dnia, przełóż kapustę do słoika, tak aby pozostała wolna przestrzeń do fermentacji. Szczelnie zamknij słoik i pozostaw w temperaturze pokojowej na kolejne 2 dni. Od czasu do czasu wstrząśnij słoikiem, aby kapusta cały czas znajdowała się w płynie.
  8. Kapustę przełóż do lodówki – po 2 dniach jest gotowa do spożycia, choć najlepszy smak uzyska po tygodniu spędzonym w chłodnym miejscu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *